Piemonte har mye å by på for den som søker kulturelle opplevelser. Flere severdigheter står på Unescos verdensarvliste, som de underjordiske vinkatedralene i Canelli. Du finner også middelalder-landsbyer, vakre gamle borger og slott med spennende historie. Torino som sjarmerende og tidligere hovedstad i Italia samt et hypermoderne vinmuseum – her er noe for alle!

Men ikke minst mat- og vinkulturen i Piemonte er vel verdt å få med seg. Vinsmaking hos gode vinprodusenter, eller et godt måltid på en lokal restaurant, er en kulturopplevelse i seg selv. Selve kulturlandskapet med vinmarker og vingårder, er nå også kommet på Unesco verdensarvliste. Så når du sitter på balkongen med et glass vin her på Cascina Castagna, og skuer utover landskapet, vær klar over at både selve vingården du befinner deg på, og vinmarkene fremfor deg, er på verdensarvlista. Spesielt, ikke sant?

Vi gir deg her en liten smakebit på hva du kan fylle ferien med …

Mat fra Piemonte = Spennende matopplevelser

Italia er mer enn spagetti og pizza! Og som alle regioner i Italia, har Piemonte sitt eget kjøkken med sine typiske retter.

Piemonte regnes for mange som Italias gastronomiske konge. Her lages det meste fra bunnen, basert på gode råvarer. Det er ingen tilfeldighet at Slow Food-bevegelsen ble født nettopp her i Piemonte. Her er mat kultur, og noe enhver piemonteser ser på som viktig i livet. Alle mat- og vinfestivalene i området er et bevis på nettopp dette. Piemonteserne er stolte av sine mattradisjoner, og det skjønner vi godt!

Det er mye å fortelle om maten i Piemonte, og vi kan ikke ta for oss alt her. Men du får en liten smakebit på matopplevelser som Piemonte kan by på, så får du heller smake deg gjennom resten under ditt opphold her!

Trøfler

Piemonte forbindes ofte med trøfler. Her finnes det både sort og hvit trøffel, og det er den sistnevnte som regnes som den største delikatessen. Noe kiloprisen også viser – under trøffelfestivalen i Alba i 2017 nådde kiloprisen på hvit trøffel nye høyder med 6000 euro pr kilo. Godt at det holder med et lite dryss trøffel over en tallerken pasta!

Svin- og kalvekjøtt

Piemonte er Italias tredje største produsent av svinekjøtt. Så både pølsesnabber, spekeskinke og andre svineretter er utbredt. Piemonte har også en egen okserase, så okse- og kalvekjøtt finnes ofte på menyen i form av brasato al barbera (rødvinsmarinert oksestek) eller vitello tonnato (kalveroastbiff med tunfiskmajones).

Pasta – hjemmelagd selvsagt

I Piemonte lager enhver restaurant med respekt for seg selv, sin egen pasta fra bunnen. Pastadeigen lages med mye egg og er derfor ofte gul i fargen. Du finner ikke spagetti på menyen i Piemonte, men tajarin (som båndspagetti, men mye smalere), og agnolotti del plin (fylte pastaputer). Har du ikke smakt hjemmelagd pasta før, vil du få en aha-opplevelse! Nye smaksopplevelser venter…

Aperitivo

Har du oppdaget den italienske aperitivo-tradisjonen? Hvis ikke, anbefaler vi å prøve!

En aperitivo (eller aperitiff på norsk) er en drikk som serveres før lunsj eller middag. Det kan både være et glass vin, en aperol spritz eller noe annet godt. Og det serveres det alltid litt fingermat til.

Ordet aperitivo kommer fra aprire, som betyr å åpne. Måltidet åpnes altså med en aperitivo.

Det er Torino som var først ute med å servere aperitivo, så her i Piemonte er det en velkjent tradisjon.

Bare å nyte!

Et italiensk måltid består av flere retter, og det kan være greit å vite hvordan det fungerer:

Antipasto: Forrett.
Primo piatto: Første hovedrett, som regel pasta eller risotto.
Secondo piatto: Hovedretten. Kjøtt eller fisk. Til hovedretten serveres det vanligvis en siderett (contorno) bestående av grønnsaker eller salat. Denne må ofte bestilles for seg.
Dolce: Dessert. Og til slutt kaffe. Og eventuelt en liten grappa.

BUON APPETITO!

(Nei, du må ikke bestille hele regla, det er lov å velge bort noe!

ntipasti:
Vitello tonnato – kalveroastbiff med tunfiskmajones
Salume – diverse spekepølser
Lardo – urtearomatisert spekk
Carne cruda – biff tartar – rått kalvekjøtt, ofte med parmesan og sitron
Peperoni con Bagna cauda – ovnsbakt paprika med en saus av hvitløk, olivenolje og ansjos

Primo:
Agnolotti al plin – fylte små pastaputer
Tajarin – pasta, som smal båndspagetti

Secondo:
Brasato al Barolo – oksekjøtt i rødvinssaus
Filetto di fassone – kalvefilet
Corniglio – kanin
Maiale/suino – svin

Dolce:
Pannacotta – fløtepudding, ofte med karamell- eller bærsaus
Semifreddo al torrone – «halv-is» med nougat
Bonet – sjokoladepuddingkake
Torta di nocciole – hasselnøttkake

Piemonte – et verdensberømt vindistrikt

Piemonte er et av verdens mest kjente og beste vindistrikt. Her produseres mange av de mest populære vinene som er å få på markedet: Barolo, Barbaresco, Barbera d’Asti og Barbera d’Alba, Moscato d’Asti og Roero Arneis. Blant annet.

Visste du at det produseres årlig rundt 250 millioner liter vin i Piemonte? Det er totalt ca 53 000 hektar vinmark i regionen – og et utall vinprodusenter og vingårder … Piemonte er et lappeteppe av vinmarker, et landskap med bølgende vinranker, så vakkert at det har kommet på Unescos verdensarvliste. Et eldorado for alle vinelskere!

Piemonte betyr «ved foten av fjellet». Regionen er nemlig omgitt av fjell på nesten alle kanter. Og for millioner av år siden var store deler av Piemonte dekket av hav. Så det som i dag er vinmark, er gammel havbunn. Dette har selvsagt satt sitt preg på jordsmonnet, og er grunnlaget for det som i dag er Piemontes berømte viner.

Det er umulig å ta for seg alle viner i området, men dette er de mest kjente:

Barolo

Barolo kalles for kongen av Piemonte. Vinen lages på Nebbiolo-druen, og er en særdeles lagringsdyktig rødvin. Barolo er en svært strukturert, tanninrik og særegen vin. Selv om vinen er lys rødbrun i farge, er den kraftig i smak. En god Barolo er elegant og balansert, og passer til blant annet rødt kjøtt, vilt og vellagrede oster. En Barolo trenger noen år på flaske for å modnes og myknes.

Forøvrig er Barolo både en landsby, et vindistrikt og en vin. Det er en rekke kriterier som må oppfylles for at en vin skal kunne kalles Barolo. Den kan for eksempel kun produseres i Barolo vindistrikt, den må være lagd på 100 % nebbiolo-druer og være lagret i 38 måneder, hvorav 18 måneder på fat. En Barolo Riserva må være lagret i 5 år, hvorav 18 måneder på fat.

For nybegynnere er ikke Barolo den enkleste vinen å like. Den kan virke krevende, har mye tanniner og bør kombineres med mat. For den erfarne vinelskeren, kan en god Barolo godt nytes alene …

Barbaresco

Hvis Barolo kalles for vinens konge, er Barbaresco dronningen. Som Barolo er den laget på 100 % nebbiolo-druer. En Barbaresco-vin må være laget i Barbaresco vindistrikt. Den må være lagret 26 måneder, hvorav 9 måneder på fat. En Barbaresco regnes som litt mykere og mer «feminin» enn en Barolo. Som Barolo passer den til rødt kjøtt, vilt og vellagret ost. Selv om dette også er en kraftig og strukturert vin, kan den kan være litt «enklere» å drikke uten mat.

Barbera

Barbera er navnet på druen, som er svært utbredt her i Piemonte. Barbera-vinen kjennetegnes av fruktighet, den er syrefrisk og lettdrikkelig. Druen har naturlig lite tanniner. Hvis vinen fatlagres, vil den få mer tanniner og struktur fra fatet. Barbera er en allround-vin som passer til mye: pasta, pizza, kylling, svin, ost og småsnacks. Det er en vin som blir stadig mer populær.

Det finnes både Barbera d’Asti og Barbera d’Alba, avhengig av hvilket området vinen er laget i. Barbera d’Asti produseres i provinsen Asti, og Barbera d’Alba i provinsen Cuneo (hvor Alba ligger).

Vinen finnes i flere varianter. En Barbera Superiore må være fatlagret minimum 6 måneder, noe som gjør den litt kraftigere enn en «vanlig» Barbera. Barbera d’Asti superiore Nizza er en ny appellasjon som må produseres i noen utvalgte kommuner i Asti-provinsen. Den må være lagret i 18 måneder, hvorav 6 måneder på fat.

Roero Arneis

Roero Arneis er en hvitvin som blir stadig mer populær, både i Italia og Norge. Arneis er navnet på druen, og Roero er navnet på området i Piemonte den produseres i. I Roero er jordsmonnet mineralsk og rik på sand, og skiller seg fra andre vindistrikter i Piemonte. Dette har resultert i noen flotte, mineralske og elegante hvitviner. Roero Arneis er en tørr vin, den er frisk og fruktig, og en ypperlig terrassevin.

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti er produsert på Moscato-druer. Det er en søt, lett sprudlende hvitvin, en dessertvin som passer ypperlig til jordbær, frukt og kaker. Den har lav alkohol (rundt 5 %), og er en forfriskende drikk i varmen. Moscato d’Asti er en av de mest kjente vinene i Asti-provinsen.

Dolcetto

Dolcetto er navnet på både druen og vinen. Dolcetto betyr «den lille søte», men det er druen som er søt, ikke vinen, det er nemlig en tørr rødvin. Vinen er en populær hverdagsvin i Italia. Vinen er fruktig, har lav syre og tanniner, og bør drikkes ung.

En tur på restaurant her i Piemonte er absolutt en opplevelse! Visste du at alle regioner i Italia, har sitt eget kjøkken med typiske retter for sin region. Det piemontesiske kjøkken regnes som et av Italias aller, aller beste. Her lages det meste fra bunnen av og er basert på gode råvarer. Her i Piemonte finner du massevis av gode restauranter som serverer typisk piemontesisk mat – alt fra koselige familierestauranter til restauranter med Michelin-stjerne.

Prisnivået på de vanlige restaurantene er fordelaktig sett med skandinaviske øyne,  du finner eksempelvis faste menyer med typiske piemontesiske retter til ca. 30 euro med husets vin. Du får også gode viner fra ca. 8 euro per flaske, så det bør ikke være noe problem å nyte livet ute på restaurant.

Lunsj serveres fra ca. kl. 12.00 og fram til ca. kl. 14.00, middag mellom ca. kl. 19.00 til ca. kl. 21.00. Det er alltid lurt å forhåndsbestille bord. Lunsj/middag starter gjerne med en forrett (Antipasto) Den første hovedretten (Primo) er enten pasta eller risotto. Den andre hovedretten (Secondo) er enten kjøtt (Carne) eller fisk (Pesce), husk å bestille tilbehør (Contorni) til andre hovedretten. Deretter enten ost (Formaggio) eller dessert (Dolce) eller begge deler. Husk at italienerne tradisjonelt serverer kaffen etter desserten.