Piemonte – et verdensberømt vindistrikt

Piemonte er et av verdens mest kjente og beste vindistrikt. Her produseres mange av de mest populære vinene som er å få på markedet: Barolo, Barbaresco, Barbera d’Asti og Barbera d’Alba, Moscato d’Asti og Roero Arneis. Blant annet.

Visste du at det produseres årlig rundt 250 millioner liter vin i Piemonte? Det er totalt ca 53 000 hektar vinmark i regionen – og et utall vinprodusenter og vingårder … Piemonte er et lappeteppe av vinmarker, et landskap med bølgende vinranker, så vakkert at det har kommet på Unescos verdensarvliste. Et eldorado for alle vinelskere!

Piemonte betyr «ved foten av fjellet». Regionen er nemlig omgitt av fjell på nesten alle kanter. Og for millioner av år siden var store deler av Piemonte dekket av hav. Så det som i dag er vinmark, er gammel havbunn. Dette har selvsagt satt sitt preg på jordsmonnet, og er grunnlaget for det som i dag er Piemontes berømte viner.

De mest kjente vinene i Piemonte

Det er umulig å ta for seg alle viner i området, men dette er de mest kjente:

Barolo

Barolo kalles for kongen av Piemonte. Vinen lages på Nebbiolo-druen, og er en særdeles lagringsdyktig rødvin. Barolo er en svært strukturert, tanninrik og særegen vin. Selv om vinen er lys rødbrun i farge, er den kraftig i smak. En god Barolo er elegant og balansert, og passer til blant annet rødt kjøtt, vilt og vellagrede oster. En Barolo trenger noen år på flaske for å modnes og myknes.

Forøvrig er Barolo både en landsby, et vindistrikt og en vin. Det er en rekke kriterier som må oppfylles for at en vin skal kunne kalles Barolo. Den kan for eksempel kun produseres i Barolo vindistrikt, den må være lagd på 100 % nebbiolo-druer og være lagret i 38 måneder, hvorav 18 måneder på fat. En Barolo Riserva må være lagret i 5 år, hvorav 18 måneder på fat.

For nybegynnere er ikke Barolo den enkleste vinen å like. Den kan virke krevende, har mye tanniner og bør kombineres med mat. For den erfarne vinelskeren, kan en god Barolo godt nytes alene …

Barbaresco

Hvis Barolo kalles for vinens konge, er Barbaresco dronningen. Som Barolo er den laget på 100 % nebbiolo-druer. En Barbaresco-vin må være laget i Barbaresco vindistrikt. Den må være lagret 26 måneder, hvorav 9 måneder på fat. En Barbaresco regnes som litt mykere og mer «feminin» enn en Barolo. Som Barolo passer den til rødt kjøtt, vilt og vellagret ost. Selv om dette også er en kraftig og strukturert vin, kan den kan være litt «enklere» å drikke uten mat.

Barbera

Barbera er navnet på druen, som er svært utbredt her i Piemonte. Barbera-vinen kjennetegnes av fruktighet, den er syrefrisk og lettdrikkelig. Druen har naturlig lite tanniner. Hvis vinen fatlagres, vil den få mer tanniner og struktur fra fatet. Barbera er en allround-vin som passer til mye: pasta, pizza, kylling, svin, ost og småsnacks. Det er en vin som blir stadig mer populær.

Det finnes både Barbera d’Asti og Barbera d’Alba, avhengig av hvilket området vinen er laget i. Barbera d’Asti produseres i provinsen Asti, og Barbera d’Alba i provinsen Cuneo (hvor Alba ligger).

Vinen finnes i flere varianter. En Barbera Superiore må være fatlagret minimum 6 måneder, noe som gjør den litt kraftigere enn en «vanlig» Barbera. Barbera d’Asti superiore Nizza er en ny appellasjon som må produseres i noen utvalgte kommuner i Asti-provinsen. Den må være lagret i 18 måneder, hvorav 6 måneder på fat.

Vinene våre

Roero Arneis

Roero Arneis er en hvitvin som blir stadig mer populær, både i Italia og Norge. Arneis er navnet på druen, og Roero er navnet på området i Piemonte den produseres i. I Roero er jordsmonnet mineralsk og rik på sand, og skiller seg fra andre vindistrikter i Piemonte. Dette har resultert i noen flotte, mineralske og elegante hvitviner. Roero Arneis er en tørr vin, den er frisk og fruktig, og en ypperlig terrassevin.

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti er produsert på Moscato-druer. Det er en søt, lett sprudlende hvitvin, en dessertvin som passer ypperlig til jordbær, frukt og kaker. Den har lav alkohol (rundt 5 %), og er en forfriskende drikk i varmen. Moscato d’Asti er en av de mest kjente vinene i Asti-provinsen.

Dolcetto

Dolcetto er navnet på både druen og vinen. Dolcetto betyr «den lille søte», men det er druen som er søt, ikke vinen, det er nemlig en tørr rødvin. Vinen er en populær hverdagsvin i Italia. Vinen er fruktig, har lav syre og tanniner, og bør drikkes ung.