«Tenk om vi hadde hatt en vingård i Italia …»

Med dette hjertesukket fra Morten i 2008 startet vår drøm om å drive en vingård i Italia. Drømmen ble virkelighet – i juni 2009 vred vi om nøkkelen og åpnet døra til vårt store vingårdsprosjekt, Cascina Castagna.

Fra å være en gammel og fraflyttet vingård, er nå Cascina Castagna renovert og flott med 4 ferieleiligheter til utleie og svømmebasseng, der mange feriegjester kommer på vingårdsferie hvert år …

Og nå lurer du kanskje på hvordan det gikk til at to vanlige nordmenn kjøpte seg en vingård i Italia? Her kommer historien …

En sprø ide ble virkelighet…

Det hele begynte med en vill idé. Vi hadde nettopp kjøpt oss nytt og fint hus i Asker, begge hadde gode jobber, og livet var stort sett fint. Likevel satt vi i stua og pratet om at vi hadde lyst til å gjøre noe annet, komme bort fra A4-livet, prøve noe nytt. Så kom Morten med et hjertesukk: Tenk om vi hadde hatt en vingård i Italia!

Dermed var det gjort. Vi begynte å undersøke, og fant ut at det faktisk kunne være mulig å gjøre det. Ballen var begynt å rulle. Måneder med hektisk tankevirksomhet fulgte. Kunne vi virkelig bryte opp, selge det nye huset vårt, si opp jobben og flytte til et helt annet land for å drive vår egen vingård? Turte vi?

Første møte med vingården

I september 2008 dro vi ned til Piemonte i Nord-Italia. Vi hadde funnet en vingård på nettet og skulle på visning. Med sommerfugler i magen kjørte vi gjennom et bølgende og frodig landskap med vinranker på alle kanter, og sto endelig foran porten til vingården. Den var jo mye finere enn vi hadde trodd! Vi var solgt. Vi måtte bare prøve å gjennomføre drømmen.

Så fulgte måneder med hektiske undersøkelser, kalkyler, budsjettering og praktiske detaljer. Var det økonomisk gjennomførbart? Ja, vingården hadde potensiale. Men vi trengte et annet ben å stå på i tillegg til vinen. Det ville ikke være nok til å leve av. Men hvis vi kunne pusse opp en del av bygningen og bygge ferieleiligheter for utleie til turister, ville det etter hvert bli mulig å leve av det. Da ville også venner, kjente og ukjente kunne komme på ferie til oss og få oppleve det gode liv i Piemonte, nyte den fantastiske maten og vinen og bli like frelst som vi har blitt!

Vingårdsdrømmen

Vår italienske drøm ble virkelighet

I mars 2009 reiste vi ned igjen. Vi ble nok en gang overbevist om at dette var noe vi ville gjøre. Tilbake i Norge la vi inn bud på vingården, og en uke senere var vi enig med den italienske vinbonden. Vingården var vår!

I juni 2009 overtok vi vingården formelt. Hektiske uker med papirarbeid, rydding og oppussing fulgte, det var masse å sette seg inn i og masse å ta tak i. Utearealene ble ryddet, vinmarka måtte pleies, det måtte søkes om oppholdstillatelse, forsikringer måtte på plass, flyttelasset likeså…

Men vi trivdes utmerket fra første stund. Vi ble tatt i mot med åpne armer i nabolaget, alle visste hvem vi da vi kom, så ryktene hadde spredd seg. Der er de nye! Attpåtil synes de vi var så unge! Så vi ble fort godt kjent med de gamle damene som rusler kveldstur forbi vingården vår og roper «buonasera» og «tutto bene?», det koselige ekteparet borti svingen som kommer innom med tomater, hjemmelagd syltetøy og kake, og den gamle mannen som tasser forbi og titter nysgjerrig opp på vingården for å se om vi er der og om vi har tid til å veksle et par ord om vær og vind.

Vingårdsdrømmen

Cascina Castagna – en norsk vingård i Italia

Så nå sitter vi her da, og er vinmakere og vertskap på heltid. Etter flere år med oppussing og renovering, har vi nå fått vingårdsprosjektet vårt dit vi vil. Veien har blitt til mens vi har gått, vi har tatt våre valg, og endelig er vingården blitt slik vi ønsker.

Fire ferieleiligheter er ferdig oppusset, og feriegjestene koser seg her på vingården. Svømmebasseng har vi også fått på plass, samt vår egen vinproduksjon, og pizzaovn for koselige pizzakvelder.

Og vi har ennå mange planer for vingården fremover, stadig nye og spennende prosjekter. Det er bare å følge med på sidene våre og se hva som skjer, så kanskje vi får gleden av å ta i mot nettopp deg som gjest på vingården vår?

Velkommen til vingårdsferie på Cascina Castagna!

Hilde og Morten, vertskapet på Cascina Castagna, vingård i Italia