Vinter i vinmarka

Desember, januar og februar er vintermånedene her i Piemonte. Men likevel er det mye arbeid som skjer i vinmarkene denne årstiden også, arbeid som er viktig for å klargjøre vinplantene for en ny sesong …

Vinmark i dvale

I perioden etter innhøsting i september/oktober lar man vinplantene stå i ro. Bladene får først vakre høstfarger, før de visner og faller av.
I denne dvaleperioden foregår det likevel mye arbeid i vinmarkene. Jorda gjødsles, døde vinstokker fjernes, og det borres hull til nye vinplanter.

Beskjæring av vinplantene

Noe av det viktigste arbeidet som skjer i løpet av vintermånedene, er beskjæring av alle vinplantene. Det er et tidkrevende arbeid, men viktig for å gjøre vinstokkene klare for ny sesong med vindruer, og for å sikre riktig avkastning og vindruer av best mulig kvalitet. Her i området beskjæres vinstokkene etter metoden «enkel Guyot». Da beskjæres hele vinstokken ned slik at kun én gren står igjen på selve vinstokken, og det er fra denne grenen at neste års nye skudd vokser frem.
All kvist og kvast som kuttes av vinstokkene, legges mellom radene for å freses opp. Slik går avfallet tilbake til jorda.

Stokker og ståltråder

En annen arbeidsoppgave som må gjøres om vinteren, er å sjekke tilstanden på stokkene og ståltrådene som vinplantene støttes opp av, der de står på rekke og rad. Noen endestolper må byttes ut, og ståltrådene må sjekkes og strammes, før hver grein som står igjen på vinstokken, skal bindes ned og festes til ståltråden. Dette arbeidet må være ferdig før det begynner å spire til våren.

Snø og vinter i vinmarka

Vinter i vinmarka innebærer her i Piemonte, at det kommer 2-3 snøfall i løpet av vinteren. Snøen blir ikke liggende mer enn et par dager, for det er sjelden frost i bakken. Snø gir faktisk en fin fuktighet til vinmarka, og alle vinbønder jubler når det kommer litt snø.
I år har vi hatt 2 snøfall, men ellers har vi hatt mange flotte dager og god temperatur. Lunsjen har vi ofte inntatt ute i solveggen, og solkremen er for lengst tatt i bruk, for her varmer sola godt allerede i januar!

Alt i rute på Cascina Castagna

Her på Cascina Castagna er vi ferdige med å beskjære vinmarka. Nå er det graving av hull til nyplantinger som står på planen – vi skal plante ca 100 nye Barbera-planter i år.

En vinmark må med andre ord stelles hele året rundt, for at den skal holdes vedlike og for at vinplantene skal trives og gi gode druer. For uten gode druer, blir det ingen god vin! Er du spent på hva som skjer når det ikke er vinter i vinmarka også, som når det spirer på våren, blomstring og druenes vekst om sommeren eller selve innhøsting om høsten?