Høst i vinmarka

September-november er høstmåneder i Piemonte. September er ofte en ganske varm måned, og temperaturen kan på dagtid være oppe i rundt 30 grader. Rundt midten av oktober faller temperaturen mot 15-20 grader på dagtid, og det blir kjøligere nattetemperatur. Likevel kan vi ha fantastisk vakre høstdager her, med skarp og klar luft og en herlig utsikt til Alpene i horisonten. November kan være en ganske mild måned, der været veksler med strålende høstvær og tåkedis.

Innhøsting

Innhøsting av vindruene i Piemonte starter i september her i omårdet. De første druene som høstes, vanligvis i starten av september, er Moscato. Våre Barbera-druer er vanligvis modne og klare til innhøsting rundt midten av september. Dette varierer imidlertid fra år til år, avhengig av vær og temperatur gjennom sesongen. For å finne ut når druene kan høstes, måler vi syre- og sukkernivå i druene når det nærmer seg. Druene høstes manuelt, klase for klase plukkes og legges i kasser, som deretter fraktes inn i vinproduksjonen for pressing.

Innhøsting av vindruer avsluttes i oktober. De siste druene som høstes her i området, er Nebbiolo og Gamba di Pernice. Etter innhøstingen får etter hvert bladene på vinrankene høstfarger. Det er utrolig vakkert i Piemonte når høstfargene pryder alle vinmarkene. Rad på rad med vinranker i rødt, gult og oransje er en fryd for både øye og sjel…

Vinstokker i dvale

Utover i november faller bladene av vinplantene, og planten går inn i en dvaleperiode, høst i vinmarka går snart over til vinter. Dette er en tid da det ikke skjer altfor mye i vinmarkene. Vinbøndene er travelt opptatte med vinproduksjon på denne tiden. Noen velger likevel å ta opp døde vinstokker på høsten, og grave hull til nye. Andre pløyer opp jorda mellom radene med vinstokker, for å lufte jorda før neste sesong. Det viktigste er at vinplantene får stå i ro i dvaleperioden, før en ny runde med beskjæring tar til i perioden desember-februar.