Piemonte – fakta om regionen

Piemonte er en region i det nordvestlige Italia. Regionen er Italias nest største i areal, og har ca. 4,4 millioner innbyggere. Torino er hovedstaden og den største byen i regionen.

Piemonte betyr «ved foten av fjellet». Regionen er nemlig omgitt av fjell på nesten alle kanter. I vest grenser regionen til Alpene og Frankrike. I nord grenser området til Sveits, i syd til Liguria og i øst til Lombardia. Elven Po renner gjennom regionen, og på slettene i Po-området dyrkes det faktisk ris.

Piemonte er delt inn i 8 provinser, deriblant Asti, som vingården Cascina Castagna hører til.

Spennende matopplevelser i Piemonte

Italia er mer enn spagetti og pizza! Og som alle regioner i Italia, har Piemonte sitt eget kjøkken med sine typiske retter.

Piemonte regnes for mange som Italias gastronomiske konge. Her lages det meste fra bunnen, basert på gode råvarer. Det er ingen tilfeldighet at Slow Food-bevegelsen ble født nettopp her i regionen. Her er mat kultur, og noe enhver piemonteser ser på som viktig i livet. Alle mat- og vinfestivalene i området er et bevis på nettopp dette. Piemonteserne er stolte av sine mattradisjoner, og det skjønner vi godt!

Trøffeljakt Trøffelfestival i Alba

Trøfler

Piemonte forbindes ofte med trøfler. Her finnes det både sort og hvit trøffel, og det er den sistnevnte som regnes som den største delikatessen. Noe kiloprisen også viser – under trøffelfestivalen i Alba i 2017 nådde kiloprisen på hvit trøffel nye høyder med 6000 euro pr kilo. Godt at det holder med et lite dryss trøffel over en tallerken pasta!

Svin- og kalvekjøtt

Piemonte er Italias tredje største produsent av svinekjøtt. Så både pølsesnabber, spekeskinke og andre svineretter er utbredt. Piemonte har også en egen okserase, så okse- og kalvekjøtt finnes ofte på menyen i form av brasato al barbera (rødvinsmarinert oksestek) eller vitello tonnato (kalveroastbiff med tunfiskmajones).

Pasta – hjemmelagd selvsagt

I Piemonte lager enhver restaurant med respekt for seg selv, sin egen pasta fra bunnen. Pastadeigen lages med mye egg og er derfor ofte gul i fargen. Du finner ikke spagetti på menyen i regionen, men tajarin (som båndspagetti, men mye smalere), og agnolotti del plin (fylte pastaputer). Har du ikke smakt hjemmelagd pasta før, vil du få en aha-opplevelse! Nye smaksopplevelser venter …

Piemonte – et verdensberømt vindistrikt

Vinlandskap i Piemonte

Høydedragene i Piemontes sørøstre del – Monferrato, Langhe og Roero – er kjente vindistrikt. Her finner man regionens berømte viner, som Barolo, Barbera og Barbaresco. Landskapet består av bølgende åskammer, med vinmarker på kryss og tvers og små landsbyer på bakketoppene. For millioner av år siden var faktiskt store deler av regionen dekket av hav. Så det som i dag er vinmark, er gammel havbunn. Dette har selvsagt satt sitt preg på jordsmonnet, og er grunnlaget for det som i dag er Piemontes berømte viner.

Visste du at det produseres årlig rundt 250 millioner liter vin i Piemonte? Det er totalt ca 53.000 hektar vinmark i regionen – og et utall vinprodusenter og vingårder … Nok vin å smake på, med andre ord!

På Unescos verdensarvliste

I juni 2014 kom Piemonte på Unescos verdensarvliste. Kulturlandskapet i Piemonte med sine vinmarker, de lange tradisjonene innen vinproduksjon samt regionens andre historiske bygninger og arkitektur, var grunnlaget for godkjenningen. Piemontes Unesco-område har et areal på over 10.000 hektar vinmark, og omfatter 29 kommuner i de tre provinsene Cuneo, Asti og Alessandria. Cascina Castagna og Calosso er også en del av Unesco-området.