Sommer i vinmarka

Mai, juni, juli og august regnes som sommermåneder her i Piemonte. Mai er som en norsk sommer, med gjennomsnittlig rundt 25 grader på dagtid. I juni, juli og august er det godt og varmt med temperaturer på ca 30 grader på dagtid, og varme og fine kvelder. August regnes som den aller varmeste måneden, og varmen kan ofte vare også inn i september.

Sommeren er en travel tid i vinmarkene. Vinplantene spirer med bittesmå blomster tidlig i juni, og etter hvert kommer det små druekart. I denne perioden vokser vinplantene utrolig raskt, og veksten må styres slik at planten vokser oppover fra ståltråd til ståltråd.

Grønn beskjæring

Nå er det også tid for såkalt grønn beskjæring. Alle villskudd som kommer på vinstokkene, må fjernes, og vi går gjennom alle vinstokkene to ganger før veksten roer seg. I tillegg til dette kommer klipping av gress mellom radene og under vinstokkene. Under vinstokkene klipper vi med gresstrimmer. Dette fordi vi ikke vil bruke ugressmiddel – det er glyfosat-fri sone på Cascina Castagna!

Fargeskifte på vindruene

I slutten av juli skifter druene farge fra grønne kart til blå druer. Druene har nå blitt ganske store. I denne perioden tynner vi vekk drueklaser. Redusert avkastning gir nemlig høyere kvalitet på vinen. Jo færre klaser, desto mer intens smak, og dermed bedre vin. Og god vin vil vi jo lage!

Utover i august står druene og modner. Nå er det ikke så mye annet å gjøre i vinmarkene enn å vente på at druene når optimalt modningspunkt, slik at de er klare for innhøsting. Det blir stadige turer bort til drueklasene for å sjekke at alt er som det skal, og det er alltid spennende når det nærmer seg innhøsting. Kvaliteten på druene avgjør nemlig kvaliteten på vinen!