Vår i vinmarka

I mars og april er det vår i Piemonte. Sola varmer godt allerede i mars, og i april kryper gradestokken ofte opp mot 20 grader. Både kirsebær- og mandeltrær blomstrer i mars, og deretter titter små blomster frem overalt. Mot slutten av mars og i begynnelsen av april, våkner også vinstokkene til liv, og vi går spennende tider i møte.

Oppbinding av vinstokken

Før de nye skuddene spirer på vinstokkene, er det viktig at grenen det spirer på, er festet til den nederste ståltråden. Dette er noe som planlegges allerede i beskjæringen på vinteren. “Enkel guyot” kalles metoden, og det er den som brukes her i Piemonte. Når grenen på vinstokken er festet til ståltråden, står vinplanten i riktig posisjon for ny vekst.

De nye skuddene er sårbare, og må stå i fred den første tiden. Etter hvert vokser de seg stadig lengre, og blir mer robuste. Nå strekker de seg oppover fra ståltråd til ståltråd. En vinplante er en slyngplante, og de mange “gripearmene” snor seg rundt ståltrådene og hjelper planten med å holde seg oppe.

Nyplantinger skal i jorda…

Våren er også en tid for planting av nye vinplanter. En vinmark må stadig fylles på med nye vinplanter etter hvert som de gamle stokkene dør. En vinstokk kan riktignok bli gammel, faktisk opp mot 100 år, men noen vinstokker forsvinner før den tid på grunn av sykdom. Da må planten graves opp, og nytt hull i jorda klargjøres for nye vinplanter. De nye plantene er svært sårbare spesielt det første året, og krever god pleie. Som regel tar det 3-4 år før de bærer frukt, så i en vinmark er det mye langsiktig planlegging og arbeid!

Er du spent på hva som skjer i vinmarka de andre årstidene? Her kan du lese om blomstring og druenes vekst om sommereninnhøsting om høsten og snødekte vinmarker om vinteren!