Fra vinstokk til vin…

Det er mye som skjer i vinmarka i løpet av en sesong. Alt fra beskjæring, gressklipping, luking, tynning av drueklaser og endelig innhøsting. Alt for å få best mulig kvalitet på druene, og dermed best mulig vin! Kvaliteten på en god vin avhenger veldig av druekvaliteten, og en god jobb i vinproduksjonen.

Vår filosofi

Vi prøver å behandle vinmarka vår så naturvennlig som mulig. Det er mange retninger å velge mellom når det gjelder dyrking av druer. Økologisk, biodynamisk, natur-vin … Vi har valgt å plukke ut noen prinsipper vi tror på. Vi bruker ikke ugressmiddel i vinmarka vår, men klipper gresset med gresstrimmer under vinstokkene. Dette er et valg vi har tatt fordi vi ikke ønsker spor av ugressmiddel i vinen. I tillegg sprøyter vi vinmarka økologisk. Ellers bruker vi sunn fornuft, og forsøker å dyrke druene våre så naturvennlig som mulig.

Arbeidet i vinmarka starter med beskjæring i januar, og varer helt til innhøstingen er over i oktober. Vi legger stor vekt på å stelle vinmarka så godt som mulig – dette danner nemlig grunnlaget for god vin! Man kan ikke lage god vin av dårlige druer, så her må det jobbes.

Druene våre

Vinmarka vår består av Barbera-druer. Beliggenheten er solrik og vender mot sørvest. Barbera er en av Piemontes mest kjente druer, og det sies at den har sine historiske røtter her i traktene. Mange mener at Barbera er dronningen av Piemonte. Druen er svært utbredt i regionen vår.

De blå druene gir en frisk og fruktig rødvin, med frisk syre og lavt tannininnhold. Det er en myk og lettdrikkelig vin, som er populær i både Italia og Norge.

Cascina Castagna, vingårdsferie

Årstider i vinmarka

Det er mye som skjer i en vinmark til alle 4 årstider. På vinteren beskjæres vinplantene og får en velfortjent hvil. Noen få snøfall kan komme. Om våren våkner vinplantene våkner til liv, spirer og vokser. Dette er en travel tid i vinmarka. Om sommeren blomstrer vinplantene og druene vokser til. Det er grønne vinmarker så langt øyet kan se. Om høsten høstes druene, og nye årganger med vin blir til. Vinmarka får et vakkert fargespill.

Vinter og vår i vinmarka

Vinmark vinter

Et nytt vinår starter som sagt med beskjæring i januar. Deretter skal all kvist og kvast dras ut fra radene. Dette freses så opp slik at det går tilbake til naturen. Til slutt fester vi grenen til hver enkelt vinstokk, til ståltråden.

Mai, juni og juli er spesielt travle. Da er det såkalt grønn beskjæring. Vinplantene vokser utrolig raskt. Vi fjerner villskudd fra vinstokkene og grenene, og går gjennom alle vinstokkene to ganger før veksten roer seg. I tillegg til dette kommer klipping av gress mellom radene og under vinstokkene. Under vinstokkene klipper vi med gresstrimmer. Dette fordi vi ikke vil bruke ugressmiddel.

Vinmark vår

Sommer og høst i vinmarka

Vinmark sommer

I slutten av juli skifter druene farge fra grønne kart til blå druer. I denne perioden tynner vi vekk drueklaser. Redusert avkastning gir høyere kvalitet på vinen. Jo færre klaser, desto mer intens smak, og dermed bedre vin.

Innhøsting foregår i september – oktober her i området. Barbera-druene er vanligvis modne og klare til innhøsting rundt midten av september, men dette varierer fra år til år, avhengig av vær og temperatur gjennom sesongen. For å finne ut når druene kan høstes, måler vi syre- og sukkernivå i druene når det nærmer seg. Druene høstes manuelt, klase for klase plukkes og legges i kasser, som deretter fraktes inn i vinproduksjonen for pressing.

Vinmark høst