Vinter i vinmarka

Desember, januar og februar er vintermånedene her i Piemonte. Men likevel er det mye arbeid som skjer i vinmarkene denne årstiden også, arbeid som er viktig for å klargjøre vinplantene for en ny sesong …

Vinmark i dvale

I perioden etter innhøsting i september/oktober lar man vinplantene stå i ro. Bladene får først vakre høstfarger, før de visner og faller av.
I denne dvaleperioden foregår det likevel mye arbeid i vinmarkene. Jorda gjødsles, døde vinstokker fjernes, og det borres hull til nye vinplanter.

Beskjæring av vinplantene

Noe av det viktigste arbeidet som skjer i løpet av vintermånedene, er beskjæring av alle vinplantene. Det er et tidkrevende arbeid, men viktig for å gjøre vinstokkene klare for ny sesong med vindruer, og for å sikre riktig avkastning og vindruer av best mulig kvalitet. Her i området beskjæres vinstokkene etter metoden «enkel Guyot». Da beskjæres hele vinstokken ned slik at kun én gren står igjen på selve vinstokken, og det er fra denne grenen at neste års nye skudd vokser frem.
All kvist og kvast som kuttes av vinstokkene, legges mellom radene for å freses opp. Slik går avfallet tilbake til jorda.

Stokker og ståltråder

En annen arbeidsoppgave som må gjøres om vinteren, er å sjekke tilstanden på stokkene og ståltrådene som vinplantene støttes opp av, der de står på rekke og rad. Noen endestolper må byttes ut, og ståltrådene må sjekkes og strammes, før hver grein som står igjen på vinstokken, skal bindes ned og festes til ståltråden. Dette arbeidet må være ferdig før det begynner å spire til våren.

Snø og vinter i vinmarka

Vinter i vinmarka innebærer her i Piemonte som regel 2-3 snøfall. Snøen blir ikke liggende mer enn et par dager, for det er sjelden frost i bakken. Snø gir faktisk en fin fuktighet til vinmarka, og alle vinbønder jubler når det kommer litt snø.
Været veksler vanligvis mellom noen gråværsdager med nedbør, og fine soldager. Da kan det ofte bli god nok temperatur til å ta lunsjen ute i solveggen, og solkremen må frem, for her varmer sola godt allerede fra januar!

En vinmark må stelles hele året rundt, for at den skal holdes vedlike og for at vinplantene skal trives og gi gode druer. For uten gode druer, blir det ingen god vin! Les også om hva som skjer når det spirer og er vår i vinmarka, om sommer, blomstring og druenes vekst eller selve innhøstingen om høsten.